Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy to dobry wybór ? Szkoła Średnia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Jestem w trakcie wybierania szkoły średnie, a więc wybór, który dla mnie osobiście znaczy wiele.

Czytałem wiele opinii i użytkownicy wyrażają jednogłośną opinię: " Do liceum się nie opłaca iść "

Tak wiec zostaje mi Technikum.

Interesuję się gotowaniem, ale raczej jako hobby. Chciałem iść do tech. gastronomicznego, ale wiadomo. Kucharz haruje na kuchni, godziny nie regularne, zapieprz na kuchni, oraz zmywak, ale w żadnej pracy nie jest łatwo.

Zastanawiam się nad szkoła samochodową. Jak myślicie Technikum Samochodowe będzie dobre ? Zdam tam prawo jazdy, później mogę iść na jakieś studia, nie koniecznie w tym kierunku.

Czy tech, samochodowe będzie dobrym wyborem, oraz jakie technika jeszcze polecacie ?

2iw0ill.jpg

More than Passion !

• Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jak pójdziesz do Technikum Samochodowym to nawet wyjdziesz na prostą bo sporo tam się zarabia, jak ukończysz już all.
W Liceum też nie jest źle, większe wykształcenie, ale trzeba więcej czasu poświęcać. Jednakże w technikum ciężej harujesz itd..
Chociaż możesz iść do Technikum Gastronomicznego ja też tam idę, bo lubię gotować. Nie mogę Ci jakiegoś tech. polecić bo sam nie wiem w czym się specjalizujesz, ale jeżeli chcesz iść na tech. samochodowe to czemu nie ? ;)

6d17e244dec956b0d1c3e86.jpg
bylem biznesmenem, teraz jestem większym. habemus papam.

Opublikowano

Gimby które mówią,że Liceum się nie opłaca i,że lepsze jest technikum to lumpy które miały same 2,3.

Technikum Gastronomiczne jest zazwyczazj wybieranych przez tych którzy mieli przeważnie 2,3 na świadectwie.Nauczycielka mówiła,że jest dużo kucharzy i nie przyjmą cie ot tak do dobrej restauracji.

Najbardziej opłacalny kierunek w technikum to informatyk.

cristiano_ronaldo___signature_by_manuexp

Opublikowano

Tsa, sam jestem w samochodówce, szczerze? Szału nie ma, ta nowa ustawa programowa jest tak zjebana, że nic sie nie nauczysz, jest wiekszy nacisk na przedmioty ogólne(nie tylko w pierwszej klasie). Poza tym cięzko jak cholera, jeżeli w gimnazjum lecisz na 2/3 to nawet sie do tech nie wybieraj bo odpadniesz po roku.

świat jest mój więc niech daje mi to, czego chce

1758318.jpeg

Opublikowano

Ja nie znam się na samochodach itp. Ale chce się poznać, bo prawo jazdy się przyda. A za granicą szukają chyba mechaników czy cos. A jak nie to zawsze można jeździć czy coś

Hmm, to jak myślicie. Bo mówią, że po technikum jest praca. Ja po tech też może pójdę na studia. Sam nie wiem, gdzie pójść. Chce się uczyć języka, bo za granicą pracę znajdę ;)

2iw0ill.jpg

More than Passion !

Opublikowano
Opublikowano

panu dziękujemy za chujową opinię. Informatyk po technikum to nie informatyk

Dokładnie .

@Top

Ale rzeczywiście. Pójdź najlepiej do liceum, wtedy znajdziesz lepszą pracę, no chyba, że chcesz szybciej zarabiać, może znajdziesz gdzieś dobrze płatną pracę, a może nie. Nie wiadomo co życie przyniesie .

6d17e244dec956b0d1c3e86.jpg
bylem biznesmenem, teraz jestem większym. habemus papam.

Opublikowano

Jak się nieznasz kompletnie na samochodach to nie masz co iść na mechanika.

W pierwszej klasie będzie luz, sama teoria i dziękuje ale w drugiej klasie zaczynają się praktyki już na samochodach i w drugim półroczu normalnie pracuje się przy samochodach na zlecenie xxx osób.

Jak wgl. nie wiesz co i jak to sobie ten zawód odpuść, bo to trzeba kochać :)

Chyba że jesteś tak sprytny że znajdziesz u siebie na wsi/mieście mechanika któremu będziesz pomagał i automatycznie się dokształcał.

Lecz gra warta świeczki, mechanicy ładną kasiurę zarabiają :)

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Gimby które mówią,że Liceum się nie opłaca i,że lepsze jest technikum to lumpy które miały same 2,3.

Technikum Gastronomiczne jest zazwyczazj wybieranych przez tych którzy mieli przeważnie 2,3 na świadectwie.Nauczycielka mówiła,że jest dużo kucharzy i nie przyjmą cie ot tak do dobrej restauracji.

Najbardziej opłacalny kierunek w technikum to informatyk.

Nie? Kumpel w gimolu miał same 4/5 i specjalnie poszedł do Technikum. Bo można zdobyć tytuł Technika, jak i Maturę. Dlatego nie wiem po co piszesz głupoty że na Gastronomie idą same osoby z 2/3 - pewnie sam masz takie oceny.

Co do kierunku Informtyka - odradzam i tak jest ich dużo, więc niedługo na jedno stanowisko pracy będzie przypadać kilkuset chętnych, a jak wiadomo wybiorą najlepszego.

Gastronomia - fajna rzecz i w każdej pracy przydatna. Skoro ją lubisz to idź na ten kierunek, zawsze możesz później iść na drugi kierunek w szkole zaocznej.

Opublikowano

panu dziękujemy za chujową opinię. Informatyk po technikum to nie informatyk

pewnie po liceum ? haha , wiadomo że bez studiów możesz tylko kompy skladac

Dałeś mi 5% ? jesteś taka śmieszna .

Opublikowano

pewnie po liceum ? haha , wiadomo że bez studiów możesz tylko kompy skladac

po liceum jest łatwiej na studiach, niż po technikum, z którego nic nie wyciągniesz

Opublikowano

Jak chcesz iść na studia to co to w ogóle za pomysł, żeby iść do technikum?

- Liceum lepiej przygotowuje do studii (To jest fakt, na studiach liczy się wiedza teoretyczna, nie fach w ręku)

- Liceum szybciej skończysz, szybciej skończysz studia, szybciej będziesz pracował z dyplomem

- W trakcie liceum masz czas na różne kursy i samodoskonalenie (w technikum pół tygodnia masz zawalone praktykami)

Nie? Kumpel w gimolu miał same 4/5 i specjalnie poszedł do Technikum. Bo można zdobyć tytuł Technika, jak i Maturę. Dlatego nie wiem po co piszesz głupoty że na Gastronomie idą same osoby z 2/3 - pewnie sam masz takie oceny.

Co do kierunku Informtyka - odradzam i tak jest ich dużo, więc niedługo na jedno stanowisko pracy będzie przypadać kilkuset chętnych, a jak wiadomo wybiorą najlepszego.

Gastronomia - fajna rzecz i w każdej pracy przydatna. Skoro ją lubisz to idź na ten kierunek, zawsze możesz później iść na drugi kierunek w szkole zaocznej.

Jeśli coś jest twoją pasją to więcej nauczysz się sam niż od "speców-nauczycieli" w technikach i liceach.
Z technikum jest taki problem, że ludzie często tam idą gnani zainteresowaniami a potem się nie rozwijają bo w końcu "szkoła ich tego uczy". A uczy chujowo...
Liceum naucza ogólnie i pozostawia czas na samodoskonalenie. To też jest fakt.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

po liceum jest łatwiej na studiach, niż po technikum, z którego nic nie wyciągniesz

po liceum nawet nie wież jak kompa złożyć , i łatwiej na studiach ? nie rozśmieszaj mnie , W technikum masz to co na 1 roku studiów , Masz jakieś pojęcie o programowaniu praktyki itd.

Opublikowano

po liceum nawet nie wież jak kompa złożyć , i łatwiej na studiach ? nie rozśmieszaj mnie , W technikum masz to co na 1 roku studiów , Masz jakieś pojęcie o programowaniu praktyki itd.

Gówno prawda. Co z tego, że po technikum pójdziesz na plebejski IIZ bo tylko tam dasz radę z tą swoją "wiedzą informatyczną".

Po liceum pójdę na mechatronikę i jestem ustawiony...

Połowa z was nie wie w ogóle jak studia wyglądają. Jeśli wy się spodziewacie administracji sieci (czy czegoś innego skomplikowanego, nie wiem, nie interesuje mnie to) na pierwszym roku to powodzenia.

Na pierwszym roku zrobicie na pierwszych 5 wykładach powtórkę z całego materiału z matematyki a potem zaczniecie robić to samo z materiałem ze studii. Pierwsze lata studii NICZEGO was nie nauczą o tej waszej informatyce a bez wiedzy ogólnej wylecicie stamtąd z hukiem po pierwszym kolosie.

Po technikum to na studiach będziesz zapierdalał jak zegarek a nawet nie będziesz miał czasu żeby w domu się uczyć informatyki. Po liceum dalej będziesz zapierdalał ale mniej niż po technikum.

Opublikowano

:-)

A teraz mi powiedz kto idzie na stdia informatyczne bez jakiej kolwiek wiedzy. Chyba kompletny idiota.

W przypadku gastronoma lepsza jest zawodowka bo raz wiecej praktyk a co za tym idzie wpadnie jakis grosz, dwa nie naciskajatak pod wzgledem nauki.a po technikum i tak na stdia nie pojdziesz wiec po co ci matura.?

Opublikowano

Gówno prawda. Co z tego, że po technikum pójdziesz na plebejski IIZ bo tylko tam dasz radę z tą swoją "wiedzą informatyczną".

Po liceum pójdę na mechatronikę i jestem ustawiony...

Połowa z was nie wie w ogóle jak studia wyglądają. Jeśli wy się spodziewacie administracji sieci (czy czegoś innego skomplikowanego, nie wiem, nie interesuje mnie to) na pierwszym roku to powodzenia.

Na pierwszym roku zrobicie na pierwszych 5 wykładach powtórkę z całego materiału z matematyki a potem zaczniecie robić to samo z materiałem ze studii. Pierwsze lata studii NICZEGO was nie nauczą o tej waszej informatyce a bez wiedzy ogólnej wylecicie stamtąd z hukiem po pierwszym kolosie.

Po technikum to na studiach będziesz zapierdalał jak zegarek a nawet nie będziesz miał czasu żeby w domu się uczyć informatyki. Po liceum dalej będziesz zapierdalał ale mniej niż po technikum.

Po technikum też można być ustawionym i miec 100x lepsze cv niż po liceum ?

Tak licealista pujdzie na studia dzienne ( zero pracy w zawodzie -praktyk)

Technikum -studia zaoczne chyba 5-6 lat , w tygodniu praca ( praktyki ) przez 5 lat masz mniam takie doświadczenie i cv

I pytanie kogo przyjmą szybciej tego co mam papierek ? czy ten co ma papierek i zna się na rzeczy .

Nie o to tu chodzi gdzie chcecie iść , jedni idą do liceum drudzy do technikum .

Jest jeszcze jedna sprawa nie każdego stać na studia dzienne ( koszt miesięcznego utrzymania tak skromnie 1200 zł ) , chyba że dorobisz w supermarkecie .

Liceum jest dla poukładanych .

Technikum dla tych co nie wiedzą czy pójdą na studia .

ja wybieram się do technikum 3 w polsce,

Opublikowano

Bedziesz na studiach zaocznych a w miedzy czasie w mc lub kfc bedziesz pracowal. Tyle wygrac. Powodzenia w szukaniu pracy tylko po technikum i bezznajomosci.

Opublikowano

Po technikum też można być ustawionym i miec 100x lepsze cv niż po liceum ?

Tak licealista pujdzie na studia dzienne ( zero pracy w zawodzie -praktyk)

Technikum -studia zaoczne chyba 5-6 lat , w tygodniu praca ( praktyki ) przez 5 lat masz mniam takie doświadczenie i cv

I pytanie kogo przyjmą szybciej tego co mam papierek ? czy ten co ma papierek i zna się na rzeczy .

Nie o to tu chodzi gdzie chcecie iść , jedni idą do liceum drudzy do technikum .

Jest jeszcze jedna sprawa nie każdego stać na studia dzienne ( koszt miesięcznego utrzymania tak skromnie 1200 zł ) , chyba że dorobisz w supermarkecie .

Liceum jest dla poukładanych .

Technikum dla tych co nie wiedzą czy pójdą na studia .

ja wybieram się do technikum 3 w polsce,

Po pierwsze

studia dzienne > studia zaoczne

Po drugie

Jeśli chcesz pracować w warsztacie komputerowym w bocznej alejce przy rynku to spoko, idź do technikum, na zaoczne, zamachaj CV potwierdzającym twoje "doświadczenie" i sobie tam ciułaj.

Jeśli chcesz pracować powiedzmy dla Sony lub Samsunga (obie te firmy de facto są bardzo związane z Wrocławską politechniką) i pracować za naprawdę dobre pieniądze to idziesz do liceum, studia dzienne, wychodzisz z naprawdę porządnym wykształceniem i jesteś ustawiony. Jeden warunek - zapierdalasz i się uczysz, to samo nie przyjdzie...

Po trzecie (to już bardziej osobiste)

Jesteś idealnym przykładem gościa, który nie wie co zrobić z życiem. Naukę masz pewnie gdzieś (ortografia) a do technikum pójdziesz bo się nasłuchałeś mitów o łatwej pracy z "doświadczeniem".

Znam takich ludzi i zwykle bardzo efektywnie przyczyniają się do zasilania naszych kochanych zawodówek :) Za parę lat możesz mi powiedzieć czy zgadłem :)

Opublikowano

Po pierwsze

studia dzienne > studia zaoczne

Po drugie

Jeśli chcesz pracować w warsztacie komputerowym w bocznej alejce przy rynku to spoko, idź do technikum, na zaoczne, zamachaj CV potwierdzającym twoje "doświadczenie" i sobie tam ciułaj.

Jeśli chcesz pracować powiedzmy dla Sony lub Samsunga (obie te firmy de facto są bardzo związane z Wrocławską politechniką) i pracować za naprawdę dobre pieniądze to idziesz do liceum, studia dzienne, wychodzisz z naprawdę porządnym wykształceniem i jesteś ustawiony. Jeden warunek - zapierdalasz i się uczysz, to samo nie przyjdzie...

Po trzecie (to już bardziej osobiste)

Jesteś idealnym przykładem gościa, który nie wie co zrobić z życiem. Naukę masz pewnie gdzieś (ortografia) a do technikum pójdziesz bo się nasłuchałeś mitów o łatwej pracy z "doświadczeniem".

Znam takich ludzi i zwykle bardzo efektywnie przyczyniają się do zasilania naszych kochanych zawodówek :) Za parę lat możesz mi powiedzieć czy zgadłem :)

a po technikum pewnie nie mogę iść na studia dzienne ? Może dla Ciebie to jest łatwiej .

Ale dla mnie lepiej iść do technikum -> studia dzienne ( między czasie dorobić w serwisie ) do studiów .

Opublikowano

a po technikum pewnie nie mogę iść na studia dzienne ? Może dla Ciebie to jest łatwiej .

Ale dla mnie lepiej iść do technikum -> studia dzienne ( między czasie dorobić w serwisie ) do studiów .

Jak już mówiłem (czytasz?) po technikum będziesz miał trudniej na studiach dziennych niż po liceum a cała ta twoja wiedza praktyczna na nic ci się nie zda, właściwie zmarnuje.

Wystarczy spojrzeć na programy nauczania np. matematyki (którą będziesz klepał non stop przez pierwsze lata studiów) w obu szkołach. W technikum na taką samą ilość materiału poświęca się mniej godzin i to też jest fakt :)

Opublikowano

Jak już mówiłem (czytasz?) po technikum będziesz miał trudniej na studiach dziennych niż po liceum a cała ta twoja wiedza praktyczna na nic ci się nie zda, właściwie zmarnuje.

dlaczego ? w technikum mam wszystko o komputerach + programowanie dużo angielskiego , a liceum 2 h tygodniowo infy. To na studiuch wykładają inną infe niż w technikum ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...